Saturday, 5 December 2009

Isu Tauliyah

Isu Tauliyah

Isu tauliyah telah menjadi perbincangan yang hangat di Selangor, selepas berlaku penangkapan dr Asri. Berlaku pelbagai pendapat tentang kepentingan tauliyah di dalam menyampaikan ceramah agama. Ada yang mengetatkan sehingga nak ceramah nasihat pun kena tauliya, ada yang kata tak perlu.
Perkara- perkara seperti tauliyah ini semuanya ada pro contra kerana ada perkara biasa di dalam perkara-perkara semasa. Tetapi bagi kita yang ingin menyelesaikan masalah ini perlu menyelesaikan secara ilmiyah tidak kepada emosi dan perasaan.
Sebenarnya perkara di dalam memberi nasihat kita berpendapat tidaklah perlu kepada tauliyah secara rasmi daripada kerajaan kerana ia akan meyulitkan penyampaian Islam. Imam Abdullah ibnu Mubarak pernah ditanya, bolehkah kata-kata nasihat di ambil daripada tulisan yang terdapat didinding? Beliau menjawab,”boleh”. Sekiranya ilmu fikh? Beliau menjawab tidak, ia mesti diambil secara talaqqi.
Di sini kita boleh fahami bahawa di dalam perkara yang berkaitan dengan nasihat-nasihat yang di ambil daripada buku-buku yang sahih boleh dinukilkan kepada orang ramai selagi mana ia tidak bercanggah demngan usul Islam. Tetapi adapun fikh dan fatwa perlu diambil daripada ahlinya.
Tauliyah amat penting dalam memberi fatwa sama tauliyah itu diberi daripada pihak kerajaan atau para ulama yang memberi izin keada sesorang. Cuma kita nampak disini kadang-kadang mungkin perlaksanaan memberi tauliyah tidak begitu adil . sekiranya kalau itu ada kelulusan yan tinggi dan ilmu yang diiktiraf oleh sebahagian ahli ilmu, tidaklah berhajat kepada tauliayh kerana menyusahkan penyampaian seseorang, takkanlah bekas mufti macam dr Asri nak kena tauliyah, dia ada ilmu walaupun kadang-kadang kita tidak bersetuju dengan dia tetapi pengiktirafan kepada ilmu dan usaha beliau perlu diberikan.
Janganlah disebabkan dia cenderung kepada salafi kita kata dia sesat ,tak betul dan sebagainya, salafi ka wahabi ka semuanya orang Islam, tidaklah aliran yang sesat, Cuma mungkin tak releven dizaman sekarang ini kerana kadang terlalu menghentam aliran asyairah yang penganutnya hamper 2/3 dunia. Ini tidak betul, kesemua aliran ada kebaikan sehingga muktazilah pun ada pendapat bagus dan boleh dimbil.
Kita melihat ada orang menyesatkan wahabi sampai teruk sangat ini rasanya tidak begitu adil, begitu juga dengan wahabi hentam tasauf hentam aliran ahli kalam teruk sangat. Kenapa tidak husnuzzan dan mengambil faedah daripada aliran kedua-dua ini sekiranya terdapat faedah.
Secara akidahnya,kita memang berminat dengan aliran salafi yang secara umumnya tidak mentakwil dan menyerahkan perkara-perkara mutasyabihat kepada Allah. Kerana ia adalah selamat. Tetapi aliran salafi yang kita cenderung bukan salafi yang dibawa oleh wahabi yang menyatakan secara hakikat tetapi salafi yang dimaksudkan ialah salafi yang dibawa oleh Imam Qaradawi, Imam Mohd Abduh dan sebagainya tanpa kita menyesatkan aliran ahli kalam bahkan kadang 2 kita perlu mentakwil ayat2 mutasyabihat selagi mana masih lingkungan diterima oleh bahasa arab dan akal.
Bahkan mempelajari aliran mutakallimin ini member akal kita cerga dan mampu memahami pembacaan kitab2 lama.

Aliran wasatiyah mengajak kita mengambil kebaikan daripada aliran salafi dan juga aliran ahli kalam kerana kesemuanya datang daripada ulama yang besar, ada yang baik ada yang buruk. Yang pentinmg mesti membuang sifat 2 taasub di daalam diri kita.
Saya juga melihat tauliyah ini satu perkara yang penting dizaman ini Cuma ia perlu diperkemas dan pemberian tauliyah mesti daripada ahli ilmu dan tidak ada kepentingan kerajaan atau badan2 tertentu. Ia perlu diberikan kepada orang layak bercakap mengikut bidang2 masing.


Kita menyeru pelajar-pelajar azhar agar belajar bersungguh-sungguh dan memperkemaska diri dengan displin ilmu, perlu mereka pergi kekuliah dan talaqqi kerana kedua-dua itu adalah pusat menuntut ilmu. Kita hairan mendengar suara2 yang menyatakan university tidaklah sanagt memberi ilmu, Cuma dimasjid sahaja. Yang sedihnya kadang-kadang keluar daripada pelajar university azhar sendiri, yang peliknya pergi juga ambil exam, merendahkan-rendahkan university sendiri, mungkin orang begitu tidak tahu cara berinteraksi dengan ilmu yang ada di university lalu menghentam university azhar, memanglah university azhar ada kelemahan tetapi ia masih mampu member ilmu yang ada kualiti juga. Ilmu saling lengkap melengakapi, university dan masjid saling lengkap melengkapi di antara satu sama lain. Ada kelebihan di university dan ada kelebihan di masjid. insyAllah kita akan bincangkan isu university azhar dan masjid azhar secara khas pada ruang akan datang. waAllah A’lam.

No comments: