Sunday, 28 August 2011

Fikrah Merancang


Dipenghujung Ramadan ini membuahkan fikrah kepada kita iaitu fikrah merancang beribadat pada bulan-bulan akan akan datang. Fikrah merancang ini telah ditanggilkan oleh umat Islam sehingga perancagan untuk beribadat telah hilang daripada kehidupan kita.
Kita merancang segala-segalanya melainakan ibadat. Adakah kita mengatur ibadat kita diwaktu padi,diwaktu tengah hari,waktu petang,malam dan tengah malam. Ramadan mengajar kita pengertian sebegini. kita boleh merancang beribadat dngan tadarusnya,terawihnya dan sedekahnya. Alangkah indahnya kalau hidup kita berterusan dibawah lindungan Allah dan beramal dengan Sunnah Nabi.


Seperti kata seorang pemikir barat " If Fail To Plan You Plan To Fail" Maka fikrah merancang dan menysun waktu,kehidupan adalah tanda-tanda seorang muslim yang berjaya kerana dengan penyusunan kita mampu melaksanakan tugas kita dengan sempurna dan meletakan setiap amal pada tempatnya. Seperti kita menyusun kewangan kita dengan penyusunan dan perancangn dengan baik kita tidak berhutang atau mampu mengurangkan hutang dan dapat hidup dengan bahagia begitulah dengan ibadat.

Mudah-mudahan tulisan ringkas ini kita mampu menjadi umat yang merancang,setelah itu kita mampu beramal,setelah kita beramal kita ikhlas,selepas kita ikhlas, amalan kita diterima Amin.

23 comments:

Clothing Blogs said...

Nice blog post


https://www.cloud9umbrella.com

wahyu-amanullah said...

nice post

Alder Helmat said...

Wonderful description and your blog is very amazing.Hello, I am a travel adviser for flights to Bangkok. you can visit here: http://www.flightstobangkok.me.uk/.

Thanks.

Darma Yoga said...

Nice Post . . .:)
may you want to stay in bali, you can book hotels in bali from my website ( List of Bali Hotels Discount ,Low Rates ):

Bali Hotels
Bali Kuta Hotels
Bali Nusa Dua Hotels
Sanur Beach Hotels

Best Regards

Bali Hotels Management

Antoroby said...

Assalamu'alaikum wr wb....?bagi bapak-bapak serta ibu-ibu sekalian yang ingin melihat Video kami di youtube silahkan ketik saja roby7690 atau robyanto61' ya mohon tinggalkan komentar dan kami ucapkan banyak-banyak terima kasih atas partisipasinya,demikian saya sampaikan atas nama komunitas rumah sahabat.

Ezze ZieZie said...

Blog Walking Di sini . Banyak ilmu .

dunia tarabas said...

nice article, saya percaya dengan article ni, saya sama la dulu saya merancang nak buat laman sosial ramai yang mencemuh, alhamdulillah 2 bulan akhirnya siap. boleh tak tolong promote www.clickchat2u.com

dunia tarabas said...

mohon blogger buat ulasan menganai laman social terbaru www.clickchat2u.com di blog blogger.
ini aku nak uar uar kan kat korang semua ada satu laman social terbaru www.clickchat2u.com. Laman social ni menggabungkan laman social + pengiklanan. Kiranya ala ala facebook+mudah.com la. Aku tgk laman social ni boleh pergi jauh sebab selain bersocial user boleh iklan tak kisah la jual kete ke, kasut ke, umah sew ker, jual tanah ke , jual note book ke apa apa sahaja. dan aku tgk kat fb sekarang ni pun ramai yang tag tag dan tag gambar iklan niaga. tapi kat fb kawan kawan yang kita tag je boleh tgk. kalau kat clickchat2u ni semua boleh user boleh tgk. kalau ada 10 juta user maka 10 juta la dapat tgk. clickchat ni iklan yang free. yang free ni selama 30 hari. kalau berbayar tu ada la berbagai pakej semuarh rm 7 satu iklan. memang murah aku tgk. so apalagi aku harap korang semua signup cepat-sepat dan memeriahkan clickchat2u.com ni. Alooooohaaaa

Anthony said...

Cheap Newports slogan's statement, has pointed out an explicit path for the Chinese type cigarette's future development. In addition the profession a series of encourages the low burnt cigarette development instruction policy releasing, the Chinese cigarette low burnt market spring arrival, the brand enthusiasm to release enormously.

According to 2011 the national cigarette transaction data transfer information demonstrated that the low tar cigarette makes the distinct progress, altogether signs low tar cigarette brand 27, specification 64, the sign agreement measures 560,400 box, grows 35.10% compared to the same period Newport Cigarettes.

But in the present case, we not only need "to add a fire, to make the extra effort again", at the right moment, moderately guides "double lowly" the cigarette market benign growth more importantly, also the need rationality Newport Cigarettes Website, the practical manner and the measure cultivate the low burnt cigarette, also needs from to pursue the speed scale to pay great attention the quality connotation purely to transform, lets the brand persevere the responsibility and the acting, but this is also "the red double happiness" has been insisting Cheap Cigarettes Newport 100s.

Maintains the rational manner, realizes the sustainable development. In low burnt cigarette market, if some kind of cigarette only depends purely reduces the tar content not to be difficult; But if while reduces in the cigarette tar content, must maintain the cigarette original attracts aspect and so on taste, feeling in the mouth, fragrance qualities, this has the difficulty.

In this point, many overseas brands do well, for example "Marlboro Reds", "555" and so on, they not only have the strong market competitiveness, also accumulated the quite abundant technology and the experience in the low burnt domain. The domestic low tar cigarette brand development start is relatively late, compares with it also has many disparities Newport Regular Cigarettes.

PembangunJiwa.com said...

beramal dan ikhlas adalah suatu perbuatan dgn pahala yg sangat tinggi.... salam kenal

Penyelamat Dunia said...

Kita sebagai jiran tetangga digalakkan untuk saling ziarah menziarahi.. huhu..
Jom masuk blog saya. Ada post terbaru bertajuk Realiti Betul Perempuan dan Duit

Che Net said...

Holiday.CNY. so surfing aimlessly and at last rested at your blog. Frankly i found very interesting indeed. Countinue writing.

pembantu kewangan 2 said...

http://www.part-time-lumayan.com/?pt=PL860454

Penyelamat Dunia said...

Kita sebagai jiran tetangga digalakkan untuk saling ziarah menziarahi.. huhu..
Jom masuk blog saya. Ada post terbaru bertajuk Gambar Perang Betul Askar Amerika Dalam Ops Al-Fajr

rumahukir said...

like.....
By : admin
http://www.rumahukir.com

rumahukir said...

like....
By : admin
http://www.rumahukir.com

Microsoft Office said...

Microsoft Office 2010 provides office software essentials to homes so that users can get tasks done more quickly and easily. Office 2010 is the complete, powerful and easy-to-use productivity and contact management suite.

jiulin said...

Take care that the strides you get in these MBT Chapa GTX are not also extended, and that your arms swing loosely beside your system. Mbt Shoes Clearance
Now that you have been effectively fitted, the initial step is to stand up. Straightforward plenty of, huh?

abigail said...

burberry bolsas
chanel bolsas
chloe bolsas
sac louis vuitton 2012
louis vuitton soldes
sac louis vuitton soldes
sac louis vuitton
porte cles louis vuitton
boucle chanel
dior bolsas
sac dolce gabbana
sac guess 2012
sac gucci
tee shirts armani hommes
tee shirts burberry femmes
tee shirts chanel femmes
sac guess
dolce gabbana bolsas
burberry tasche
chanel tasche
fendi bolsas
Christian Louboutin Soldes
Christian Louboutin 2012
chaussures Christian Louboutin
gucci bolsas
guess bolsas
dior tasche
sac a main
lunettes de soleil
chaussures louis vuitton
porte cles chanel
bracelet louis vuitton

said...

sac burberry
sac chanel
chaussures nike
porte cles chanel
bracelet louis vuitton
chaussures puma
portefeuille louis vuitton
chaussures louis vuitton
tee-shirts louis vuitton
louis vuitton pas cher
sac juicy
sac louis vuitton 2012
louis vuitton soldes
chaussures jordan hommes
chaussures nike air max hommes
chaussures gucci femmes
chaussures christian louboutin femmes

Nur Ezqy said...

Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.

Harga serendah RM1.50/pcs.

Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri

Untuk keterangan lajut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

maryjohin said...



We are concentrate on offering you the actual newest and finest items out of this brand name. Welcome to buy the fashionable hollister milano on our website now, best quality and cheap price Abercrombie and Fitch will be your best choice.

Angleangle angleangleaew said...


Polos Ralph Lauren,Ralph Lauren Espa?a,Ralph Lauren Outlet,Camisas Ralph Lauren! comprar Ralph Lauren Polo Camisas online, ahorre 60% descuento!

Hollister Espa?a,Directa de la fábrica de descuento, alta, precio bajo, garantía de calidad, el transporte!

New Balance 574,New Balance UK,New Balance shoes exported around the world, tried and tested quality, the price is very cheap, up to 64% Off!

New Era Caps,La tienda de Espa?a para New Era Caps,Encuentre una gran variedad de Gorras New Era con el ENVíO LIBRE disponible en Village Sombreros,ahorre 56% descuento!


new era france,Le magasin de France pour New Era Caps,Trouvez une grande variété de Casquettes New Era avec Livraison gratuite disponible dans le village de chapeaux,new era soldes en France online!